8 ks | špekáčky | |
5 ks | červená cibule (kolečka) | |
1 lžíce | jemná dijonská hořčice | |
nálev | ||
---|---|---|
8 lžic | jemný cukr krupice | |
360 ml | ocet 8% | |
280 ml | voda | |
4 ks | bobkový list | |
10 kuliček | nové koření | |
20 kuliček | celý černý pepř | |
0.3 lžičky | chilli vločky | |
0.5 lžíce | sůl |
Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Každou půlku na řezu tence potřeme hořčicí. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemná půlkolečka.
Připravíme si nálev. V kastrůlku promícháme ocet s vodou, solí a cukrem. Přidáme celý černý pepř, nové koření, bobkový list, chilli vločky a vše přivedeme k varu. Nálev povaříme asi 3 minuty a odstavíme z tepla.
Dno dobře vymyté a vysušené větší sklenice poklademe vrstvou cibule. Na ni poté klademe, řezem dolů, vrstvu připravených špekáčků a vrstvy opakujeme. Suroviny ve sklenici upěchujeme. Poté špekáčky zalijeme vlažným nálevem, sklenici uzavřeme a necháme při pokojové teplotě zcela vychladnout. Následně utopence necháme v lednici odležet alespoť 4 až 5 dní.
Pikantní utopence podáváme jako chuťovku. Vhodnou přílohou je dobrý čerstvý chléb.
Videorecept: Domácí utopenci s pořádnou dávkou cibule a kysaného zelí
Špekáčky, kysané zelí a cibule - to je základ receptu na nejlepší domácí utopence, které k pivu nemají chybu. Naučte se je podle jednoduchého videonávodu i vy.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena