těsto 1 | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 lžíce | ocet | |
2 ks | žloutek | |
200 g | hladká mouka | |
100 ml | vlažná voda | |
těsto 2 | ||
250 g | máslo | |
100 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
hladká mouka |
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem. Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto (těsto 1) a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo a dáme do lednice odležet. Tukové těsto (těsto 2) uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Já to dělám rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké. Přeneseme na potravinovou folii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut. Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko. Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut. Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3 - 6x. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší. Jednoduché domácí 100% máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody. Domácí listové těsto pečeme na 200 - 250 °C do zezlátnutí, poté stáhneme troubu na 120 - 150 °C. Doba pečení by měla být 20 - 30 minut podle druhu výrobku.
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena